30/06/21

Detectielussen voor slagbomen in de kijker

Detectielus slagboom parkeerterrein

U kent de situatie: u rijdt richting een slagboom en die gaat automatisch open. Vervolgens rijdt u door en denkt u: "Als die boom nu maar niet op mijn auto terecht komt." Gelukkig gaat dit zelden mis. Hoe dat komt? Deze systemen zijn uitgerust met een detectielus, iets waarvoor u ook bij A&S terecht kan. Onze oplossingen zijn prefab en dus zeer gemakkelijk te installeren. We stellen deze technologie graag aan u voor.

 • Wat is een detectie- of inductielus?

 • Een detectielus - soms ook inductielus genoemd - is effectief een lus die onder het asfalt van een weg gemaakt wordt uit een geleidend materiaal (meestal koper) en vervolgens via elektrische stroom een magnetisch veld creëert. Wanneer een wagen - gemaakt uit metaal - daar over rijdt, wordt dit veld verstoord. Die verstoring wordt waargenomen door het systeem, waardoor vervolgens een actie zal plaatsvinden zoals het openen van een slagboom of het verspringen van een verkeerslicht.

 • Waar worden detectielussen gebruikt?

 • Deze technologie wordt zeer vaak gebruikt in verkeerssituaties. Verkeerscentra gebruiken het bijvoorbeeld op onze snelwegen om zicht te krijgen op de verkeerssituatie. Door lussen te combineren kan namelijk in kaart gebracht worden hoe druk het is op een weg en hoe snel de wagens rijden. Een andere toepassing vermeldden we hierboven al: een verkeerslicht kan afgestemd worden op het verkeer door dergelijke lussen. Wanneer een wagen aan komt rijden, kan het licht op groen gezet worden.

  Er zijn echter nog andere toepassingen. Hieronder meer daarover.

 • Detectielussen en slagbomen

 • Detectielussen worden ook ingezet voor het automatisch bedienen van slagbomen, hekken of poorten bij parkings of bedrijfsterreinen. In deze situatie hebben deze lussen een tweevoudige functie. Enerzijds detecteren ze verkeer waarna de toegang opent. Anderzijds vervullen ze een veiligheidsfunctie. Wat ze doen, is melden wanneer een wagen naar de slagboom toewijdt. Maar ze zorgen er bovendien voor dat de balk niet te vroeg weer omlaag komt. Pas als het voertuig volledig is doorgereden, zal het magnetische veld zich weer vervolledigen en zal de slagboom weer zakken of de poort opnieuw sluiten.

  Dit betekent uiteraard ook dat u als persoon - die (hopelijk) niet uit metaal bestaat - die detectie niet zal activeren. Extra beveiliging, zoals sensoren, moeten de veiligheid van zo'n slagboom of poort verder uitbreiden. Ook daarvoor kan u gelukkig bij A&S terecht.

 • Detectielussen, slagbomen en sensoren bij A&S

 • Bent u op zoek naar een slagboom met detectielus en voldoende veiligheidsmechanismen? Dan bent u bij A&S aan het juiste adres. Wij bieden een oplossing voor elke situatie en ieders budget. Onze lussen zijn prefab, waardoor installatie kinderspel is. Bovendien kunnen onze detectoren zowel ingesteld worden voor detectie als voor veiligheidstoepassingen.

 • Vragen over één van deze producten?

  Heeft u interesse in een detectielus of zoekt u een goede oplossing? Maar bent u niet zo thuis in de technische uitwerking ervan? Aarzel niet ons te contacteren. We helpen u graag verder.

Hulp nodig?

Nood aan professioneel advies voor uw project? Onze experts leggen u alles haarfijn uit tijdens een vrijblijvend gesprek.